Αξιοθέατα

Σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο, μπορείτε να βρείτε πολλά αξιοθέατα όπως τα ακόλουθα:

ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ

Το Απόρθητο μετερίζι των φράγκων. Ανοιχτές και αφύλακτες οι καστρόπορτες του σήμερα, αφήνουν τους ανέμους να σαρώνουν ανενόχλητα τις μνήμες του. Αφύλακτες και οι πόρτες του βιγλίζουν τα χρυσά ηλιοβασιλέματα του Ιονίου πελάγους. Σήμερα το Κάστρο χλεμούτσι της Κυλλήνης στο εσωτερικό του κτιρίου του μετά την ανακαίνιση του που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού, διαθέτει μουσείο σε ιδιαίτερο χώρο και εκθέτει κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ

Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη Ηλείας ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Έχει ημιεξαγωνική αψίδα, τρούλο με οκτάπλευρο τύμπανο και νάρθηκα στα δυτικά. Οι τοίχοι, κτισμένοι με πλινθοπερίκλειστο σύστημα και χρήση διπλών πλίνθων στους αρμούς, ζωογονούνται με λιτό κεραμοπλαστικό διάκοσμο, κυρίως οδοντωτές ταινίες, και με την ένθεση εφυαλωμένων σκυφίων. Μοναδική φραγκική επίδραση (του 14ου αιώνα.) το οξυκόρυφο τόξο, της σφραγισμένης σήμερα, βόρειας θύρας. Η μεταγενέστερη προσθήκη εξωνάρθηκα και τα νεώτερα μεγάλα θυραία ανοίγματα συνιστούν τις μόνες μείζονες επεμβάσεις στην αρχική του μορφή. Στο εσωτερικό διατηρούνται δύο στρώματα τοιχογραφιών. Το δεύτερο, σύμφωνα με επιγραφή χρονολογείται το 1702 και έγινε με δαπάνες του επισκόπου Ωλένης Ιωαννικίου. Μία δεύτερη επιγραφή της ίδιας εποχής, που αναφέρει τους κτήτορες του ναού και ως έτος ανεγέρσεως το 1279, αντιγράφει, πιθανόν, την παλαιότερη κτητορική επιγραφή. 


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ

Βρίσκεται στο χωριό Λυγιά. Επειδή οι χριστιανοί της εποχής εκείνης βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο από τους πειρατές, η εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης θεωρήθηκε ως σημάδι, και έτσι κτίστηκε στο μέρος αυτό τον 9 ο μ.Χ. αιώνα το μοναστήρι. Να τονιστεί ότι στις 30 και 31 Αυγούστου κάθε έτους, εορτάζεται με θρησκευτικό - πανηγυρικό τρόπο η Παναγία. Αξίζει επίσης κανείς να το επισκεφτεί και να παρακολουθήσει τη λειτουργία που τελείται, κατά το Βυζαντινό τυπικό, τις ημέρες του Πάσχα.


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Η χρονολογία ίδρυσης της μονής παραμένει αδιευκρίνιστη. Προσδιορίζεται όμως από διάφορες ιστορικές πηγές το 13 ο αιώνα μ.Χ. Στη μονή φυλάσσονται λείψανα διαφόρων αγίων και στη Βιβλιοθήκη εκτίθενται διάφορα ιστορικά έγγραφα, αλλά και Πατριαρχικές χειρόγραφες αποδείξεις. Σήμερα η μονή ασκεί σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και φιλοξενεί πολλούς γέροντες στο Γηροκομείο. Η μονή εορτάζει με πανηγυρικό - θρησκευτικό τρόπο την 8η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. 


ΤΕΧΝΙΤΗ ΛΙΜΝΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

Το φράγμα του Πηνειού είναι από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης με ύψος 50 μέτρα και μήκος 2.175 μέτρα. Η έκταση που καλύπτει το νερό στο φράγμα είναι 21.000 στρέμματα. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από την θάλασσα, κοντά στο χωριό Κέντρο. Η θεμελίωση του έγινε το 1961 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1968.